...
Laajennan nyt tätä kymppiä antamalla väliotsikon:
Gesterbyn ala-asteen elokuvatoimintaa Kirkkonummella.
Koulun rehtori, niin ikään touhukas Raimo Arponen pyysi minua kerhon vetäjäksi 1980 tienoilla. Koulussa oli pimiö, joka oli täysin käyttämättä. Uskoisin koulussa olleen jopa järjestelmäkameran, tästä en ole ihan varma. Joka tapauksessa hankittiin 10 mustavalkorullaa. joista puolet kuvattiin, siis kerholaiset, Filmit oli tarkoitus kehittää ja tehdä niistä kuvat. Tankit ja nesteet olivat olemassa. Mutta nyt en muista, mitä tapahtui lässähtikö homma sitten johonkin ja niin koko juttu jäi. Tämä on mahdollista koska viitisen vuotta sitten silloin laatikoita penkoessani löysin KODAK TRI-X-rullia, kuvattuja ja kuvaamattomia ja ne on jossain.
Se miksi tämä koulun kerho ei ole saanut omaa numeroaan tähän esitykseen johtui siitä, että mitään materiaalia kerhosta ei ollut laatikon alkujärjestelyssä ja muistikuvatkin olivat hyvin hataria, Kuitenkin materiaali, siis yksi löytyi: Oppilasluettelo Viihde-Kuva Oy:n luettelon takakannesta. Aikaisemmin kerroin asiasta näin:
Tähän nyt kuitenkin lisään, jottei unohtuisi Viihde -Kuva Oy:n lisäluettelon takakanteen käsinkirjoitetun tekstin, joka lienee Gesterbyn ala-asteella toimineen kerhon osanottajalista. Otaksun, että 13 listan ensimmäistä nimeä on kirjoittanut listassa ensimmäinen, minun käsialaani ne eivät ole. Muu teksti on kirjoittamaani ja kaikesta ei enää nyt ehkä selvääkään saa, toivottavasti siis elokuussa 1981 sai, Päivämäärän olen listan alkuun lisännyt, oikeaoppisesti.
”30.8.81
Laura Manninen 6b
Lasse Manninen 3 b
Janne Manninen 4A buu!
Janne Niemi 6 A
Kökö Törn 6b
Päivi Paldanius 5 A
Pasi Mann 6a buu!
Timo Varis 4b
Mika Soini 5a
Tommi Vahvelainen 4b
Jari Lahdelma 3a
Kalevi Markkanen 5b
Marianna Mäkinen 6b
Lasse
Jaana
Juhani Suikki
Marko Vesa
Mika Soini
Timo Varis
Harri Levonen
parakki kirkonkylä”.
(Lista, jossa viimeinen rivi on kovin epäselvästi kirjoitettu)
En nyt tarkkaan muista mihin tämä liittyy, mutta 8 mm-kuvia valmistui kolme.
- Ratkaisu. Kuvia äänestyspaikalta ja sitten lehtien etusivulta vaalin tulos: Koivisto valittiin presidentiksi. Muutama minuutti.
- Kammottava röyhtäisijä . Kuvia röyhtäilijästä ja äänet varmaankin c-kasetille. Muutama minuutti.
- Meidän koulu. Kuvaukset Gesterbyn koulun evakkomatkasta. Osa toiminnasta oli pääkoululla, yksi luokka (mm. Lauran) oli Gesterbyn kerhohuoneella, siinä jossa on sentään päässä iso ikkuna, yksi oli Lindalin kerhojuoneella, jossa ikkunat olivat katon rajassa , kellarikerroksen kapeat ikkunat ja yksi tai kaksi luokkaa oli Gesterbyn navetassa, ihan viihtyisiksi kunnostetuissa tiloissa, joita myös kansalaisopisto käytti iltaisin. Ainakin 30 minuuttia ja Pirkko luki tekstin C-kaseille ja selosti tapahtumia filmin pyöriessä. Tämä ”synkkaus” onnistui ihan hyvin.
Yleistä. Kalusto taisi olla nuorisotoimiston, mielestäni se ei ollut S8 vaan siis 2x8, kapeampi, Oppilaat suorittivat kuvauksen ja olivat näyttelijöinä, Minä muistan olleeni silloin tällöin valomies ja sillä tavalla vaativa ohjaaja, että kuvaukset tehtiin aina jalustaa käyttäen.
Ratkaisu ja Kammottava röyhtäilijä ovat jossakin tallessa, mutta Meidän koulu on ehkä kadonnut. Jos se Koiviston valinta osui vuoteen 1982, niin vuosikymmenen lopussa vein kelat ja C-kasetin Kirkkonummen ammattikoululla toimivaan videopajaan, siellä noustiin 2. kerrokseen aika jyrkkiä portaita, siis halliin rakennettuun huoneeseen. Videopajaa johti, Hagman, siis Kirkkonummelle elokuvateatterin rakentanut mies, toivottavasti nimi on oikein. Jätin sen sinne, sen filmin ja pyysin siirtämään VHS -kasetille, kuvan ja äänen. Mutta kävi niin, että en antanut yhteystietojani, enkä itsekään siis ole ottanut yhteyttä. Nyt lienee jo liian myöhäistä, Usein oli tarkoituksena lähettää kirje Kirkkonummen ammattioppilaitokseen, jollaiseksi nimi muutettiin ja kysyä videopajan vetäjästä, jotta ottaisi yhteytä, En koskaan saanut aikaiseksi tällaista kirjettä. Jos nyt joku tämän lukee ja tietää elokuvan ”Meidän koulu” kohtalosta jotakin voisi ottaa yhteyttä. (Nettisanomat -sivuston lopussa, joka sivun lopussa on yhteystiedot).
Kerron filmeistä:
Ratkaisu. Saimme luvan filmata ja koulupojat filmasivat äänestyspaikkaa, Gesterbyn koulun jumppasalia ja äänestystapahtumaa myös niin, että vain jalat näkyivät, silloin pikkulapset saivat tulla äidin mukaan äänestyskoppiin verhojen taakse. Tämä siis lauantaina tai sunnuntaina. Siihen aikaan äänestyspäiviä oli kaksi.
Seuraavalla kerralla olin hankkinut suuren joukon eri sanomalehtiä ja niiden etusivut ja uutissivut seurasivat toinen toisiaan: Koivisto on presidentti. Koululaisten nimiinhän elokuva tietenkin meni, vaikka lähtöidea oli ohjaajan, jonkunlainen dokumentoinnin tarve. Filmi voi löytyä jostakin laatikostani.
Kammottava röyhtäisijä
vai röyhtäilijä, nimi täytyy varmistaa ”röyhtäilijältä”!
Muistaakseni jonkinlaisiin kummitusasuihin pukeutuneet pojat olivat näyttelijöinä ja kauhistuivat tämän pääröyhtäilijän ääntä melkein kuollen siihen paikkaan. Kymmenkuntahan tässä kerhossa lienee ollut mukana, kaikki poikia.
Meidän koulu.
Kertomus hajautetusta koulusta: pääkoulu, Gesterbyn kerhohuone, Lindalin kerhohuone, Gesterbyn navetta. Lähtöidea oli kannanotto oppilaiden, suomenkielisten, käsittelyyn. Ruotsinkielisellä puolella tällainen ei ainakaan silloin olisi tullut kuuloonkaan.
En enää kuvausjärjestystä muista, muuta kuin, että ainakin Gesterbyn kerhohuoneesta otettiin joltain tunnilta kuvaa ja lisäksi sitten katon rajassa kulkevasta lohikäärmeestä, johon jokainen oppilas oli tehnyt pätkän. Lamput katossa eivät olleet riittävät ja valitin asiasta koulutoimenjohtajalle, mutta mitään ei korjattu. Laura kertoi silmiensä näkökyvyn huonontuneen sinä vuonna.
Kuvaus tapahtui yhden päivän aikana, muistaakseni ja seuraavaksi pääkoululta jotakin ja myös opettajainhuoneesta jossa nuori miesopettaja (nimen olen unohtanut) sekoittaa maitoa kahviinsa kynää lusikkana käyttäen, joka tapahtuma herätti koululaisissa hilpeyttä.
Lindalin kerhohuoneella kuvattiin kellarimaista tunnelmaa ja jossa opettaja kirjoitti Galilein C:llä. Tällainen jäi mieleeni, mutta eihän minun tehtäväni ollut muuta kuin pidellä valoja.
Lopuksi Gesterbyn navetalle, ehkä kahteen luokkaan ja muistaakseni Mikko Oksanen kajautti musiikkiluokassa sellaisia oo soole miioja että jo silloin harmitti kun niitä ei saanut tallennetuksi, siis ääntä.
Vielä muistan sellaisenkin hauskan sattuman, että kuvaaja otti tyttöjen telinehypystä vain sen pari sekuntia kestävä hyppyosan, jolloin valmiiseen tulokseen tuli varsinaista vipinää ilman mitään liimaamista ja leikkaamista,
Muistan kyllä niin, että mitään ei leikattu pois, kaikki näytettiin ja vieläpä siinä järjestyksessä missä kuvattiin.
Alkutekstit tekstattiin ja lopputekstit
”Meidän koulu”
”Gesterbyn ala-aste 1982”, kerhon nimeä en muista loppuun laitetun.
Kun tulos oli mykkänä valmis niin saatiin Pirkko rohkaistumaan sen verran, että hän selosti filmin tapahtumat C-kasetille,
Ja lopputekstien jälkeen lisäsin sinne oman ääneni ja kuvassa oli hämärtyvässä illassa ”Navettarakennus” ja teksti meni jotenkin niin, että tällaisestakin koulusta osalle jää koulumuisto.
Nyt Rasmus raapii, sillä on nälkä ja tämä stoorikin on nyt lopussaan. Lopetan ja lähden uimahalliin vesijumppaan polvia hoitamaan.
Tiistai 2013-10-01- klo 12:15. Pertti Manninen
Oikoluvun jätän iltaan! Rannekin on jo kohta aivan turta. Sama.
--
Kello on nyt 18:35. Vain hiukan lisään edelliseen.
Missä kerhon 8 milliset sitten näytettiin? Tietenkin kerhossa niitä koostaessa useampaankin kertaan. Siitä en ole varma näytettiinkö ne koulussa luokissa. En edes siitä näytettiinkö ”Meidän koulu” kaikille. Mielikuva on, että se näytettiin ainakin niille oppilaille, jotka olivat filmissä mukana. Tästäkään en ole aivan varma. Jos näin oli niin meillä oli joku kerholaisista koneenkäyttäjä ja toinen kasettinauhurin käyttäjä ja muistan kyllä, että välillä piti aloittaa alusta kun kuvan ja äänen synkronointi ei ensimmäisellä kerralla onnistunut.
Seuraavan muistan vielä näkömuistinakin. Koulussa oli vanhempain ilta ja käsittääkseni vanhemmat tulivat sitten illan päätteeksi ruokasaliin. Mielestäni sali oli aivan täynnä aikuisia ja mielellään he katsoivat tämän puolituntisen. Muistan kun sitä jopa hämmästeltiin ja kehuttiin, Olihan se kuvattu ihan korkealaatuisella kalustolla kameran ollessa paikallaan jalustalla, joten kuva oli kyllä terävä ja sen verran isokin, että kaikki sen näkivät. Ääntähän ei ollut, paitsi Pirkon selostus, joka alkuvarovaisuuden jälkeen muuttui vivahteikkaan riemukkaaksi. Pirkon sukunimeä en muista, mutta siihen aikaan kyllä osoitti rohkeaa luonnetta kun uskalsi ryhtyä selostajaksi!
Nyt oikoluen tähänastisen ja laitan nettiin, tuleehan samalla ylimääräinen varmistus tälle tekstille tehtyä.
Kello on nyt 21:27 tiistaina 2013-10-01 ja lopetan tältä päivältä. PM
--
Keskiviikko 2013-10-02 klo 08:22. Ulkona 2 astetta, sisällä enemmän. Harmaa sateeton päivä. Kahvikuppi vieressä jatkan. Voisi sanoa, että ympyrä sulkeutuu kun kirjoitan seuraavan. Tintit etsivät ruokaansa vielä vihreiltä puilta ja pensailta muutaman metrin päässä.
...
Harmaata on Keski-Suomessa, tintitkin ovat hiukan menneet huilaamaan, katson vielä lämpötilan: ulkona on viisi astetta.
Keskiviikko 2013-10-02 klo 12:20. Pertti Manninen.
Tällainenkin asia tuli mieleeni: Kun sitä ”Meidän koulua” emme kuvanneet joka luokassa , niin keksimme, että kuvaamme vilinää käytävässä. Rehtori Raimo Arposelle tuli kerran sitten pikkutyttö, tyttö muistaakseni, kertomaan että häntä ei filmissä näkynyt. Rehtori kertoi minulle sitten myöhemmin, että hän oli vastannut: ”Kyllä minä sinut mielestäni näin siinä rappuja alastullessa”. Näin. Ja Näin klo 12:34 PM.
elama.fi
- Riippumaton julkaisu. Vastaava päätoimittaja Pertti
Manninen.
Yhteys: nettisanomat @hotmail.com
elama.fi
- Elokuvakerho KIRKUVAN puolihistoria - nettisanomat - 12.fi - Lakisanomat - Viikkosanomat - Kuvasanomat - Sanomatori |